Over de zangles

Mijn eerste principe: iedereen kan leren zingen. Goed, niet iedereen zal Beyoncé of Michael Jackson worden, maar zelfs de allergrootsten hebben geen geheime set stembanden die ze zo goed maakt. Dus waarom zouden we niet mikken op het hoogste? Iedereen heeft dezelfde spieren en iedereen kan deze leren beheersen.

Iedereen heeft ook een eigen muzieksmaak, eigen doelen en daarmee eigen wensen voor de zangles. Dit wordt besproken in de gratis proefles, en aan de hand daarvan maak ik een lesplan op maat! Een persoonlijke route waarop je werkt aan passende stemtechniek, aan muzikaliteit en aan de interpretatie van jouw favoriete muziek.

In mijn lessen zal je veel herkennen van Estill Voice Training (EVT), een wetenschappelijk model van de zang- en spreekstem. Een van de vele voordelen hiervan is dat je niet meer hoeft te gokken naar hoe je stem werkt, maar krijg je inzicht in wat er daarbinnen nu eigenlijk precies gebeurt. Als je je stem begrijpt, kan je je stem trainen. En als je je stem kan trainen, kan je hem beheersen. Uiteindelijk leer je álle klanken maken die je wil, en dat op een gezonde manier en ‘on demand’: een uitstekende uitgangspositie voor je zangles, in welk genre dan ook!

In een zangles zullen we vaak beginnen met de zang- en stemtechniek. In het tweede deel van de les werken we aan een nummer dat je zelf hebt meegenomen. Hierbij leer je hoe je de geleerde zangtechniek nu muzikaal kan gebruiken. Denk hierbij aan begrippen als timing, sound en dynamiek. Dit is direct gekoppeld aan de interpretatie van tekst en muziek, waardoor je leert wat er nodig is om je publiek mee te nemen, te raken en te ontroeren.

Bekijk tarieven

Hard work beats talent, until talent decides to work hard
There is no such thing as being good, you’re just trained or untrained

Over de stemstudio

Inspiratie is een groot deel van motivatie. Vandaar dat ik mijn lessen niet geef in de bijkeuken, maar in een professionele zangstudio.  De Stemstudio bevindt zich aan de Velperweg, dicht bij het centrum van Arnhem. Minstens zo belangrijk: we hebben geen buren. Dus onder begeleiding van een heuse vleugel – en met 25m2 studioruimte – kan je je ongestoord volledig op de muziek en zang storten.

De Stemstudio is uitstekend bereikbaar: op het terrein van De Stemstudio kan je gratis je auto kwijt, de bushalte zit om de hoek en het centrum van Arnhem is op loopafstand.

IMG_2694
zangdocent lars mak arnhem
IMG_2693
lars mak zangdocent arnhem
IMG_2696
IMG_2700
zangles lars mak arnhem
IMG_2701
IMG_2690

Tarieven

10 strippenkaart
€400,-* (40,- per les) * 20 jaar of jonger: €350,-
Vraag aan
5 strippenkaart
€212,50* (42,50 per les) * 20 jaar of jonger: €187,50
Vraag aan
1 losse les
€45,-*
* 20 jaar of jonger: €40
Vraag aan
Lars is een aardige en vrolijke jongen en een zeer talentvolle zanger / zangcoach. Vooral de techniek achter het zingen heb ik mogen ontdekken. De oefeningen die hij hiervoor gebruikt zijn (vooral in het begin) raar, maar het werkt echt! Door deze oefeningen en de ontvangen tips is mijn ruimte om te leren eindeloos! Alle lessen die ik tot nu toe heb gevolgd, waren zeer prettig. Vooral het zingen in de nieuwe studio onder begeleiding van een mooie vleugel is echt top!
- Tibor Tankink
Na zo’n 3 maanden zangles bij Lars, ben ik vorig jaar aangenomen op de vooropleiding zang van het Conservatorium! Wat ik fijn vind aan de lessen is dat er altijd wordt uitgelegd wat er nou precies gebeurd in je lichaam. Zo heb je dus een beter idee van wat je aan het doen bent en krijg je sneller en makkelijker het juiste gevoel te pakken. Ik merkte al heel snel vooruitgang. Lars zijn enthousiasme en de fijne locatie van de studio maakt het een hele fijne plek om zangles te krijgen!
- Tom Bruins (Zanger Retro Society, Vakopleiding Conservatorium ArtEZ)
Ik ken Lars als een energieke, enthousiaste, gedreven, maar bovenal heel positief ingestelde zangdocent. Hij geeft je zelfvertrouwen, maar laat je hard werken en haalt zo het beste uit jezelf naar boven. Lars staat nog vollop in de praktijk - ik heb met hem samen gewerkt bij de musical Soldaat van Oranje - en zo weet hij wat er op dit moment hip and happening is, en kan hij je door zijn specifieke ervaring zowel zangtechnisch als interpretatief helpen. Voor zangles ben je bij Lars in heel goede handen!
- Daan Smits (Zanger/Acteur, mede-oprichter Universal Voice System)
Ik heb ruim een jaar les gehad van Lars en ik heb ontzettend veel geleerd! Lars werkt nooit vanuit één specifieke stijl, maar probeert zo veelzijdig mogelijk te zijn zodat je heel veel variatie in sound leert maken. Hij geeft iedereen echt zangles op maat en legt alles uit, op een manier die jou aanspreekt. De nieuwe studio is ook te gek, want je hebt er goed de ruimte en het ligt vrij centraal in Arnhem. Bovendien is de les altijd heel gezellig!
- Nikki Vos (Conservatorium Student)
Als saxofonist ondervond ik stemproblemen wanneer ik ging zingen. Na een optreden had ik vaak last van mijn stem. Met Lars heb ik gewerkt aan een gezonde stemtechniek. Na een aantal lessen begon ik mijn stem beter onder controle te krijgen en het lukte al snel een avond te zingen zonder enige last. Lars werkt efficiënt en snel, maar schuwt een plan voor de lange termijn niet. Als ingenieur waardeer ik zijn technische invalshoek en ik maak graag gebruik van zijn expertise op het gebied van liedtekstbehandeling. Het is heel leuk om op die manier de verdieping te zoeken!
- Ben Kleiss
Lars weet je goed op je gemak te stellen en leert je je stem veel beter te beheersen. Daarbij legt hij goed uit wat er gebeurt in je lichaam, zodat je precies weet hoe je hier gebruik van kunt maken tijdens het zingen. Naast dat het altijd erg gezellig is in de les, waardeer ik Lars' gedrevenheid enorm. Lastige nummers die ik zelf niet onder de knie krijg weet hij zo te behandelen dat ze aan het eind van de les wel lukken. Lars heeft mij vertrouwen gegeven en mij veel bijgeleerd waardoor ik nu als leadzangeres bij een coverband op grote podia mag shinen!
- Nicole Wenting (Zangeres Partyband The Raise
Alle vragen omtrent zang en stembeheersing kan je aan Lars stellen. Hij geeft duidelijk antwoord, maar hij gaat ook direct met je aan de slag en zorgt dat je het meeste uit je muzikaliteit en stem haalt. In mijn tijd bij Lars heb ik veel over harmonie en stembeheersing geleerd, en hij heeft mij erg geholpen bij het voorbereiden van audities. Daar heb ik onwijs veel aan gehad!
- Damian van Haperen
I have joint the classes of Lars simply because I love music. I have no musical education but I hoped that I could learn the basis, believing that singing is not only having a talent but also knowing technique and practicing.
The singing lessons with Lars were exactly what I was looking for. Thanks to the right exercises and the guidance of Lars I’ve heard sounds & voice coming out from my throat, which I have not ever imagined being capable of. Even after long working day I was energized to drive from Wageningen simply because, despite of his young age, Lars is really good in tutoring and very pleasant to work with.
I moved away, but miss this classes a lot!
- Dominika Dankbaar
Lars zorgt er met zijn enthousiasme voor dat ik me snel op mijn gemak voel in zijn lessen. Hij hoort direct wat er nodig is om mijn stem te verbeteren en weet dit inzichtelijk te maken door het me in mijn lijf te laten voelen of door het bijvoorbeeld uit te tekenen op papier. Dankzij de lessen ben ik me veel meer bewust van de mogelijkheden van mijn stem, heb ik meer beheersing en heb ik het vertrouwen gekregen om auditie te doen voor de deeltijd musicalopleiding aan de MusicAllFactory in Tilburg. Lars heeft me hierbij enorm geholpen; hij gaf me praktische tips voor auditeren en hielp me om me vertrouwd te voelen met mijn auditienummer. Met succes: Momenteel zit ik in het eerste jaar van de MusicAllFactory!
- Lennart Pluim (Student MusicAllFactory
Lars is een kundige docent met passie voor de stem, die eindeloos naar nieuwe mogelijkheden zoekt. Hoe beter hij je stem leert kennen, hoe meer hij precies weet wat jij nodig hebt om jouw stem tot z'n recht te laten
komen. Met zijn kennis en ervaring begeleidt hij mijn stem, waar in dit vak flink wat van gevraagd wordt, op een fijne manier. Ik blijf nieuwe hoogten, laagten, diepten, kleuren en kwaliteiten ontdekken in mijn stem, dankzij Lars!
- Mirjam van Wijk (professioneel zangeres/actrice, Conservatorium ArtEZ)