Hard work beats talent, until talent decides to work hard
There is no such thing as being good, you’re just trained or untrained
28
jul

De Mythe van Talent

Wanneer een sporter succesvol is, wordt er vaak benadrukt dat hij of zij hier ontzettend hard en gedecideerd voor heeft getraind. ‘Hard work pays off’ is wat er dan wordt gezegd. Als zangers of acteurs (en in mindere mate dansers) de top bereiken wordt vooral benadrukt hoe getalenteerd ze zijn. Blijkbaar kunnen wij, podiumkunstenaars, aan de top komen met onze genen als vlaggendragers.
Een overdenking: Wat is talent? Dit is een heel moeilijke vraag om te beantwoorden. Het moet iets natuurlijks zijn, een aanleg. Maar een aanleg voor wat? Niemand wordt geboren met alle kerktoonladders in zijn hoofd of met de tekstbehandeling van Pierre Bokma. Niemand wordt geboren met het geheugen van een schaakmeester en niemand wordt geboren met de reflexen van Rafael Nadal. Pas op de plaats; deze laatste twee voorbeelden klonken toch behoorlijk als talent. Helaas niet: het blijkt dat de schaakmeester niet veel beter zal zijn in een potje memory en Rafael Nadal zal niet veel sneller reageren tijdens een potje tafeltennis dan jij en ik. Talent heeft minder invloed op kunde dan ik lang heb aangenomen. Misschien heeft talent te maken met intelligentie of muzikaliteit (maar hoe definieren we dit?) of anders met interesse en motivatie (maar is dit aangeboren of aangeleerd?). Uit onderzoek blijkt dat de sleutel tot succes zich in ieder geval niet in onze genen bevindt.

Als we gaan zoeken vinden we die sleutel in eerste instantie in de mogelijkheid tot ontwikkeling. Mogelijkheid tot ontwikkeling gaat niet alleen over geld – al komt dit goed van pas – maar meer nog over verborgen voordelen. De verborgen logica van het succes. Van je broertje tot je basisschool tot je voetbalclub: alles kan je een verborgen voorsprong geven op je leeftijdgenoten. Juist deze voorsprong (waar niets genetisch aan is) noemen we vaak talent.

“The people who stand before kings may look like they did it all by themselves, but in fact they are invariably the beneficiaries of hidden advantages and extraordinary oppurtunities and cultural legacies that allow them to learn and work hard and make sense of the world in ways others cannot.’ (Malcolm Gladwell)

Hoe hard en hoe slim je oefent geeft uiteindelijk de doorslag in succes. We zijn de 100 meter niet steeds harder gaan lopen doordat we getalenteerder zijn geworden, maar doordat we beter weten hoe we moeten trainen. Met kennis over talent kunnen we de ontwikkeling daarvan verbeteren. Dit gebeurt al veel in sport, maar naar mijn idee nog te weinig in zangonderwijs. Daarin noemen, benoemen en – bovenal – belonen we talent misschien wel teveel. Het talentvolle kereltje weet niet dat hij stiekem al heel veel heeft geoefend (en waarom zou hij?) en het jochie zonder talent denkt dat hij er dus nooit kan komen. De vermeende aanwezigheid of afwezigheid van wat wij talent noemen, remt iedereen af als we het aandeel van natuurlijke aanleg overschatten en daarnaast niet focussen op het belang van toegewijde en ‘slimme’ training.

Laten we niet vergeten dat de grootste successen niet komen van je genen, maar van duizenden uren training. Dat is soms moeilijk: wij als podiumkunstenaars oefenen iedere dag om het ambacht op talent te laten lijken. Blijkbaar is die missie geslaagd.

*Deze blog is geschreven naar aanleiding van het lezen van ‘Bounce’ van Matthew Syed. 

Terug naar overzicht
Lars is een aardige en vrolijke jongen en een zeer talentvolle zanger / zangcoach. Vooral de techniek achter het zingen heb ik mogen ontdekken. De oefeningen die hij hiervoor gebruikt zijn (vooral in het begin) raar, maar het werkt echt! Door deze oefeningen en de ontvangen tips is mijn ruimte om te leren eindeloos! Alle lessen die ik tot nu toe heb gevolgd, waren zeer prettig. Vooral het zingen in de nieuwe studio onder begeleiding van een mooie vleugel is echt top!
- Tibor Tankink
Na zo’n 3 maanden zangles bij Lars, ben ik vorig jaar aangenomen op de vooropleiding zang van het Conservatorium! Wat ik fijn vind aan de lessen is dat er altijd wordt uitgelegd wat er nou precies gebeurd in je lichaam. Zo heb je dus een beter idee van wat je aan het doen bent en krijg je sneller en makkelijker het juiste gevoel te pakken. Ik merkte al heel snel vooruitgang. Lars zijn enthousiasme en de fijne locatie van de studio maakt het een hele fijne plek om zangles te krijgen!
- Tom Bruins (Zanger Retro Society, Vakopleiding Conservatorium ArtEZ)
Ik ken Lars als een energieke, enthousiaste, gedreven, maar bovenal heel positief ingestelde zangdocent. Hij geeft je zelfvertrouwen, maar laat je hard werken en haalt zo het beste uit jezelf naar boven. Lars staat nog vollop in de praktijk - ik heb met hem samen gewerkt bij de musical Soldaat van Oranje - en zo weet hij wat er op dit moment hip and happening is, en kan hij je door zijn specifieke ervaring zowel zangtechnisch als interpretatief helpen. Voor zangles ben je bij Lars in heel goede handen!
- Daan Smits (Zanger/Acteur, mede-oprichter Universal Voice System)
Ik heb ruim een jaar les gehad van Lars en ik heb ontzettend veel geleerd! Lars werkt nooit vanuit één specifieke stijl, maar probeert zo veelzijdig mogelijk te zijn zodat je heel veel variatie in sound leert maken. Hij geeft iedereen echt zangles op maat en legt alles uit, op een manier die jou aanspreekt. De nieuwe studio is ook te gek, want je hebt er goed de ruimte en het ligt vrij centraal in Arnhem. Bovendien is de les altijd heel gezellig!
- Nikki Vos (Conservatorium Student)
Als saxofonist ondervond ik stemproblemen wanneer ik ging zingen. Na een optreden had ik vaak last van mijn stem. Met Lars heb ik gewerkt aan een gezonde stemtechniek. Na een aantal lessen begon ik mijn stem beter onder controle te krijgen en het lukte al snel een avond te zingen zonder enige last. Lars werkt efficiënt en snel, maar schuwt een plan voor de lange termijn niet. Als ingenieur waardeer ik zijn technische invalshoek en ik maak graag gebruik van zijn expertise op het gebied van liedtekstbehandeling. Het is heel leuk om op die manier de verdieping te zoeken!
- Ben Kleiss
Lars weet je goed op je gemak te stellen en leert je je stem veel beter te beheersen. Daarbij legt hij goed uit wat er gebeurt in je lichaam, zodat je precies weet hoe je hier gebruik van kunt maken tijdens het zingen. Naast dat het altijd erg gezellig is in de les, waardeer ik Lars' gedrevenheid enorm. Lastige nummers die ik zelf niet onder de knie krijg weet hij zo te behandelen dat ze aan het eind van de les wel lukken. Lars heeft mij vertrouwen gegeven en mij veel bijgeleerd waardoor ik nu als leadzangeres bij een coverband op grote podia mag shinen!
- Nicole Wenting (Zangeres Partyband The Raise
Alle vragen omtrent zang en stembeheersing kan je aan Lars stellen. Hij geeft duidelijk antwoord, maar hij gaat ook direct met je aan de slag en zorgt dat je het meeste uit je muzikaliteit en stem haalt. In mijn tijd bij Lars heb ik veel over harmonie en stembeheersing geleerd, en hij heeft mij erg geholpen bij het voorbereiden van audities. Daar heb ik onwijs veel aan gehad!
- Damian van Haperen
I have joint the classes of Lars simply because I love music. I have no musical education but I hoped that I could learn the basis, believing that singing is not only having a talent but also knowing technique and practicing.
The singing lessons with Lars were exactly what I was looking for. Thanks to the right exercises and the guidance of Lars I’ve heard sounds & voice coming out from my throat, which I have not ever imagined being capable of. Even after long working day I was energized to drive from Wageningen simply because, despite of his young age, Lars is really good in tutoring and very pleasant to work with.
I moved away, but miss this classes a lot!
- Dominika Dankbaar
Lars zorgt er met zijn enthousiasme voor dat ik me snel op mijn gemak voel in zijn lessen. Hij hoort direct wat er nodig is om mijn stem te verbeteren en weet dit inzichtelijk te maken door het me in mijn lijf te laten voelen of door het bijvoorbeeld uit te tekenen op papier. Dankzij de lessen ben ik me veel meer bewust van de mogelijkheden van mijn stem, heb ik meer beheersing en heb ik het vertrouwen gekregen om auditie te doen voor de deeltijd musicalopleiding aan de MusicAllFactory in Tilburg. Lars heeft me hierbij enorm geholpen; hij gaf me praktische tips voor auditeren en hielp me om me vertrouwd te voelen met mijn auditienummer. Met succes: Momenteel zit ik in het eerste jaar van de MusicAllFactory!
- Lennart Pluim (Student MusicAllFactory
Lars is een kundige docent met passie voor de stem, die eindeloos naar nieuwe mogelijkheden zoekt. Hoe beter hij je stem leert kennen, hoe meer hij precies weet wat jij nodig hebt om jouw stem tot z'n recht te laten
komen. Met zijn kennis en ervaring begeleidt hij mijn stem, waar in dit vak flink wat van gevraagd wordt, op een fijne manier. Ik blijf nieuwe hoogten, laagten, diepten, kleuren en kwaliteiten ontdekken in mijn stem, dankzij Lars!
- Mirjam van Wijk (professioneel zangeres/actrice, Conservatorium ArtEZ)